Perak Darul Ridzuan merupakan sebuah negeri kedua terbesar di Semenanjung Malaysia yang kaya dengan pelbagai sejarah dan lokasi percutian menarik seperti di kawasan pergunungan, pantai, taman rekreasi, air terjun, dan banyak lagi. Negeri Perak terdiri daripada 12 buah daerah di mana Ipoh menjadi bandar utama dan sebagai ibu negeri Perak. Negeri yang berkeluasan 21,000 kilometer persegi ini juga mempunyai keunikan dari segi dialek dan bahasa komunikasi masyarakat setempat. Anda juga boleh berkunjung ke Pulau Pangkor iaitu sebuah pulau yang terletak di negeri Perak yang menawarkan pelbagai aktiviti menarik. Bagi anda yang merancang percutian ke Perak, bolehlah merujuk senarai tempat menarik di bawah bagi memudahkan anda merancang perjalanan sepanjang bercuti di negeri Perak.

Senarai Tempat Menarik di Perak

1. Sunway Lost World Of Tambun

Tempat Menarik Di Perak
Sumber : travelask

Tempat Menarik di Perak : Sunway Lost World of Tambun

Sunway Lost World Of Tambun merupakan sebuah lokasi percutian taman tema yang sangat popular di negeri Perak dan sesuai dikunjungi bersama keluarga dan orang tersayang. Ia terletak di Persiaran Lagun Sunway 1, Ipoh dan dikelilingi dengan bukit batu kapur semulajadi yang sangat cantik dan menarik. Antara tarikan yang popular di taman tema ini adalah Water Park, Lost World Petting Zoo, Amusement Park, Tin Valley, Tiger Valley, dan Adventure Park.

Disini juga turut menawarkan perkhidmatan hotspring & spa yang unik dan mempunyai kelainan yang tersendiri. Ia sangat sesuai bagi sesiapa yang ingin memanjakan diri serta mencari ketenangan setelah penat bekerja.

Waktu Operasi 

 • Isnin – Jumaat : 11 am – 6 pm
 • Sabtu – Ahad, Cuti Sekolah & Cuti Umum : 10 am – 6 pm

Bayaran Tiket 

 • Dewasa (13 Tahun Keatas) – RM85
 • Kanak-kanak (12 Tahun Kebawah) – RM77
 • Warga Emas (60 Tahun Keatas) – RM77

2. Muzium Perak

Tempat Menarik Di Perak
Sumber : keywordbasket

Tempat Menarik di Perak : Muzium Perak

Muzium ini adalah muzium tertua di Semenanjung Malaysia. Ia terletak di bandar Taiping, kira-kira 85 km dari Ipoh, ibu kota Perak. Kebanyakan koleksi di muzium ini adalah barangan etnologi, antropologi, koleksi geologi, botani dan enthamobologi. Setakat ini, jumlah barangan pameran adalah 8,474, yang terdiri daripada 5,074 koleksi kebudayaan, 523 koleksi alam dan 2,877 koleksi pelbagai termasuk barangan arkeologi.

Sebahagian daripada koleksi pameran diklasifikasikan sebagai koleksi yang jarang ditemui selama seratus tahun seperti spesies haiwan seperti “benturong” dan “pulasan”. Kebanyakan koleksi dan artifak ini dipaparkan di empat galeri utama muzium yang terletak di bangunan berusia hampir 120 tahun. Ia dibina pada tahun 1883 dan masih mengekalkan konsep seni bina British kuno jenis Art Dico.

Waktu Operasi 

 • 9 am – 6 pm (Setiap Hari)

Bayaran Tiket 

 • Dewasa – RM2
 • Kanak-kanak (12 Tahun Kebawah) – PERCUMA

3. Sungai Klah Hot Spring Park

Tempat Menarik Di Perak

Tempat Menarik di Perak : Sungai Klah Hot Spring Park

Air Panas Sungai Klah terletak di dalam hutan yang dikelilingi oleh bukit-bukau serta mempunyai aliran air sungai dari gunung yang sejuk. Kolam Air Panas dan Taman Rekreasi ini mempunyai konsep yang unik di mana direka khas bagi menarik pengunjung untuk menikmati keindahan alam semulajadi. Aktiviti yang popular dilakukan oleh para pengunjung adalah pengalaman masak telur menggunakan air panas semulajadi. Terdapat juga kolam yang memiliki kepanasan hingga ke tahap 100 darjah celcius. Kemudahan awam seperti cafe, surau, tandas, dan kawasan rehat juga disediakan bagi keselesaan para pengunjung.

Sungai Klah Hotspring yang terletak di Sungkai ini juga turut menawarkan pakej urut tradisional yang terbaik yang dijalankan oleh penduduk tempatan. Untuk pengembaraan yang lebih menarik, pengunjung boleh mengambil cabaran Sungai Sungkai atau merentas hutan di sekitar kawasan Sungai Klah Hotspring ini.

Waktu Operasi 

 • 8 am – 6 pm (Setiap Hari)

Bayaran Tiket 

 • Dewasa – RM15
 • Kanak-kanak (4-12 Tahun) – RM12
 • Warga Emas (55 Tahun Keatas) – RM8

4. Galeri Sultan Azlan Shah

Tempat Menarik Di Perak
Sumber : perakwow

Tempat Menarik di Perak : Galeri Sultan Azlan Shah

Galeri Sultan Azlan Shah dibuka secara rasmi oleh Yang Mulia Sultan Azlan Shah pada 9 Disember 2003. Ia terletak di Bukit Chandan, Kuala Kangsar, dan dibina semula dari Istana Ulu yang dibina pada tahun 1898. Ia menempatkan dan memaparkan sejarah dan pencapaian Kehidupan Yang Mulia Sultan Azlan Shah. Galeri Sultan Azlan Shah memberikan pandangan tentang Keluarga Diraja Perak, sumbangan Sultan Azlan Shah yang sangat berharga kepada negara dan Negeri Perak dan warisan budaya yang kaya dengan Perak.

Reka bentuk dan seni bina bangunannya juga sangat unik dan menarik kerana terdapat banyak seni halus dan ukiran yang indah seperti ukiran kayu dan bunga di beberapa bahagian bangunan ni. Selain itu, pengunjung juga berpeluang mengetahui dan mengenali susur galur dan sejarah kehidupan Sultan negeri Perak.

Waktu Operasi 

 • 10 am – 5 pm (Setiap Hari)

  5. Movie Animations Park Studios (MAPS Perak)

  Tempat Menarik Di Perak
  Sumber : malaysia.travel

  Tempat Menarik di Perak : Maps Perak

  Movie Animations Park Studios (MAPS) telah menjadi rumah kepada beberapa tarikan animasi terbesar di Malaysia dan dunia termasuk watak-watak seperti BoBoiBoy, The Smurfs, Mr. Peabody & Sherman, Megamind, dan The Croods and Casper Ghost Friendly yang disukai ramai terutama oleh kanak-kanak. Taman tema yang terletak di Jalan Meru Impian 4, Ipoh ini merangkumi 52 ekar tanah yang menawarkan lebih daripada 40 tarikan menarik yang terbahagi kepada 6 tema yang berbeza.

  Terdapat teater Kembara BoBoiBoy 4D di mana perjalanan yang menarik di BoBoiBoy The Movie. Peminat BoBoiBoy juga boleh belajar tentang kuasa superpower bersama dengan superhero budak lelaki dan kawan-kawannya di BoBoiBoy Hero Academy. Para pelancong juga berpeluang berkunjung ke Kokotiam Tok Aba untuk merasai sendiri coklat panas yang terkenal dan hidangan lazat yang lain. Tarikan utama yang lain seperti di Megamind Megadrop, pertunjukan South-East Asia’s first car & bike ‘live’ , dan pertunjukan animasi The Smurfs ‘live’. Untuk maklumat lanjut, boleh layari website.

  Waktu Operasi 

  • Isnin – Khamis : 4 pm – 11 pm
  • Rabu : TUTUP (Kecuali Cuti Sekolah & Cuti Umum)
  • Jumaat, Sabtu, Ahad, Cuti Sekolah & Umum : 10 am – 11 pm

  Bayaran Tiket 

  • Harga Tiket Berkonsepkan Kupon @ “Pay To Play”
  • 1 Kupon – RM3
  • Setiap Permainan Memerlukan Bilangan Kupon yang Berbeza

  6. Kellie’s Castle

  Tempat Menarik Di Perak

  Tempat Menarik di Perak : Kellies Castle

  Pada asalnya Kellie’s Castle dibina sebagai tempat kediaman keluarga William Kellie Smith iaitu seorang hartawan dan pengusaha British yang terkenal di Batu Gajah. Bangunan yang dibina pada tahun 1910 ini turut dikenali sebagai Kellas House. Bangunan 3 tingkat ini mempunyai 14 bilik serta dilengkapi kemudahan lift iaitu yang pertama di Tanah Melayu. Walaupun bangunan Kellie’s Castle tidak sempat siap sepenuhnya, namun keunikan yang terdapat pada bangunan ini menjadikan ia sebagai salah satu tempat menarik di Perak khususnya di Batu Gajah.

  Pengunjung perlu menyeberangi jambatan melintasi Sungai Kinta untuk menuju ke Istana Kellie’s. Pelbagai kemudahan disediakan seperti kafe, surau, kawasan letak kenderaan, kedai cenderamata, dan tandas bagi keselesaan para pengunjung.

  Waktu Operasi 

  • 9 am – 6 pm (Setiap Hari)

  Bayaran Tiket 

  • Dewasa – RM5
  • Kanak-kanak – RM3
  • Warga Emas – RM4

  7. Masjid Diraja Ubudiah

  Tempat Menarik Di Perak

  Tempat Menarik di Perak : Masjid Diraja Ubudiah

  Masjid Ubudiah yang juga dikenali sebagai Masjid Iskandariah dianggap sebagai salah satu rumah ibadat orang Islam yang tercantik di Malaysia. Ianya terbukti dengan seni bina yang unik, dibina di kawasan berbukit, mempunyai lanskap yang cantik dan indah serta kubah yang bewarna keemasan. Reka bentuk bangunan ini berkonsepkan ‘saracenic’ atau Islam-India yang dibina pada tahun 1907 di Bukit Chandan, Kuala Kangsar. Masjid Ubudiah juga adalah simbol kesenian Melayu Islam yang bertapak kukuh di Malaysia sejak sekian lama.

  Permandangan masjid ini kelihatan lebih indah apabila cahaya lampu menyinari setiap ruang di waktu malam. Disebabkan nilai seni bangunannya yang bermutu tinggi dan kemas, masjid ini telah mendapat pelbagai pengiktirafan dari industri pelancongan negara. Pada asalnya masjid ini dibina diatas titah Sultan Idris Murshidul Adzam Shah I iaitu Sultan Negeri Perak yang ke-28 untuk membayar nazar setelah kesihatan baginda kembali pulih. Masjid Ubudiah merupakan salah satu tempat menarik di Perak yang mesti dikunjungi oleh para pelancong terutamanya yang beragama Islam.


  8. Muzium Arkeologi Lenggong

  Tempat Menarik Di Perak
  Sumber : suaraperak

  Tempat Menarik di Perak : Muzium Arkeologi Lenggong

  Muzium Arkeologi Lenggong terletak di Kampung Kota Tampan, Mukim Temelong, Lenggong iaitu di sebuah kawasan bekas ladang kelapa sawit. Galeri yang dibina di atas tanah yang berkeluasan 8.16 ekar ini menempatkan 2 blok bangunan yang mempunyai 2 galeri pameran utama iaitu Balai Galeri Arkeologi Lenggong dan Galeri Kota Tampan. Terdapat juga bilik audio visual, pejabat, bilik penyelidikan dan bilik mesyuarat bagi kegunaan para petugas dan pengunjung.

  Pengunjung juga berpeluang mendapat pelbagai info dan maklumat mengenai sejarah dan tamadun manusia pada zaman Paleotik yang telah wujud sejak 74,000 tahun yang dulu. Pameran yang terdapat di Muzium Arkeologi Lenggong ini terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu Pengenalan, Arkeologi, Teknologi, Paleolitik, Gua Gunung Runtuh, Gua Harimau, Gua Teluk Kelawar, Orang Asli, Lukisan Gua, dan Taman Sezaman Lenggong. Lembah Lenggong juga mendapat pengiktirafan sebagai tapak warisan dunia UNESCO pada tahun 2012.

  Waktu Operasi 

  • 9 am – 5 pm (Setiap Hari)

   9. Zoo Taiping

   Tempat Menarik Di Perak
   Sumber : ngakorming

   Tempat Menarik di Perak : Zoo Taiping

   Zoo Taiping terletak di dalam kawasan semulajadi di Taman Tasik Taiping berhampiran Bukit Larut dan merupakan satu-satunya zoo yang terdapat di utara Semenanjung Malaysia. Zoo ini memiliki keistimewaannya yang tersendiri kerana mempunyai keindahan alam semulajadi yang menarik seperti kehijauan flora yang indah, aliran anak sungai, dan tasik. Selain itu, Zoo Taiping juga turut dikenali sebagai Taman Mergastua Sultan Idris Shah.

   Dengan kawasan persekitaran seluas 36 ekar, zoo ini telah menempatkan kira-kira 1200 ekor haiwan yang terdiri daripada 140 species. Pameran haiwan di zoo ini juga menggunakan konsep terbuka yang lebih kepada habitat asal dan semulajadi. Antara haiwan yang dipamerkan seperti Singa, Gajah, Harimau, Zirafah, Badak Air, Orang Utan, Enggang, dan banyak lagi.

   Waktu Operasi 

   • 8.30 am – 6 pm (Setiap Hari)

   Bayaran Tiket 

   Zoo Taiping

   • Dewasa – RM16
   • Kanak-kanak – RM8

   Night Safari

   • Dewasa – RM20
   • Kanak-kanak – RM10

   10. Kompleks Sejarah Pasir Salak

   Tempat Menarik Di Perak
   Sumber : orangperak

   Tempat Menarik di Perak : Kompleks Sejarah Pasir Salak

   Kompleks Sejarah Pasir Salak ditubuhkan pada tahun 1990 bagi memberi penghormatan kepada pahlawan-pahlawan Melayu seperti Dato’ Maharaja Lela dan Dato’ Sagor yang mengetuai penduduk tempatan untuk menentang penjajahan dari pihak British. Terdapat beberapa memorial yang dibina bagi menghargai pengorbanan pahlawan Melayu salah satunya replika pisau yang digunakan dalam tragedi pembunuhan J.W.W Birch.

   Kompleks ini juga terbahagi kepada beberapa bahagian pameran seperti pameran Sejarah, Senjata, Perabot Rumah, Alat Pengangkutan, Pakaian, Alat Tembaga, dan banyak lagi. Selain itu, terdapat juga tarikan-tarikan bersejarah yang lain yang menjadi tumpuan para pengunjung. Tarikan tersebut adalah Kubur Sipuntum, Kubu Dato Maharaja Lela, Meriam Lela Rentaka, dan Rumah Kutai. Kompleks Sejarah Pasir Salah ini terletak di Kampung Gajah

   Waktu Operasi 

   • 9.30 am – 5 pm (Setiap Hari)

   Bayaran Tiket 

   Kompleks Sejarah Pasir Salak

   • PERCUMA

   Terowong Sejarah

   • Dewasa – RM4
   • Kanak-kanak – RM2

   11. Taman Rekreasi Gunung Lang

   Tempat Menarik Di Perak
   Sumber : projeklakibini

   Tempat Menarik di Perak : Taman Rekreasi Gunung Lang

   Taman Rekreasi Gunung Lang terletak di Jalan Tunku Abdul Rahman (dahulu Jalan Kuala Kangsar) dibuka pada Oktober 2000, meliputi kawasan seluas 30.35 hektar. Ia dibangunkan di sekitar bukit batu kapur Gunung Lang dan Gunung Kamare dan mempunyai 3 buah tasik buatan dari bekas lombong bijih timah. Tasik ini juga dipenuhi pelbagai species ikan air tawar seperti Lampam, Kelah, Kap, Keli, dan Talapia.

   Tarikan-tarikan utama di Taman Rekreasi Gunung Lang adalah air terjun buatan manusia yang terletak di atas bukit batu kapur. Ia merupakan air terjun buatan manusia yang tertinggi di Malaysia. Selain itu, terdapat juga kemudahan seperti taman permainan kanak-kanak, tapak perkhemahan, zoo mini, surau, dan bilik air. Untuk sampai ke sana, anda perlu menaiki bot dari jeti.

   Waktu Operasi 

   • Isnin – Khamis : 8 am – 7 pm
   • Jumaat : 8 am – 4 pm
   • Sabtu, Ahad & Cuti Umum : 8 am – 6.30 pm

   Bayaran Tiket 

   Tambang Bot Dari Jeti

   • Dewasa – RM3
   • Kanak-kanak – RM1.50
   • Warga Emas – RM1.50

   12. Muzium Beruas

   Tempat Menarik Di Perak

   Tempat Menarik di Perak : Muzium Beruas

   Muzium Beruas merupakan salah satu muzium yang terdapat di negeri Perak Darul Ridzuan yang telah diwartakan untuk menyimpan dan memaparkan sejarah di kawasan Beruas. Muzium beruas telah dibuka kepada orang ramai pada Julai 1995 dan dibuka secara rasminya pada 8 Disember 1998 oleh Menteri Besar Negeri Perak. Dahulunya bangunan muzium ini merupakan Mahkamah Beruas dan telah diubahsuai menjadi sebuah muzium.

   Selain itu, terdapat kira-kira 300 barangan artifak dan sejarah yang dipamerkan di Muzium Beruas ini. Antaranya ialah sejarah zaman Kerajaan Gangga Negara dan Raja Beruas yang ditemui hasil daripada penelitian dan carigali sejarah tahun 1991. Muzium ini terletak di pekan Beruas lebih kurang 40 km dari bandar Ipoh dan 20 km dari Bandar Sitiawan.

   Waktu Operasi 

   • 9.30 am – 5 pm (Setiap Hari)

   Bayaran Tiket 

   • PERCUMA

   13. Bukit Merah Laketown Resort

   Tempat-Menarik-di-Perak-Bukit-Merah-Laketown-Resort

   Tempat Menarik di Perak : Bukit Merah LakeTown Resort

   Bukit Merah Laketown Resort yang terletak di Jalan Bukit Merah, Semanggol ini adalah salah satu tempat menarik di Perak yang mesti anda kunjungi dan sesuai untuk percutian keluarga dan bersama orang tersayang. Lokasi percutian yang terkenal di Perak ini juga merupakan salah satu taman tema yang terawal di Malaysia. Taman temanya terbahagi kepada 2 bahagian iaitu Water Park dan Eco Park. Antara tarikan menarik yang terdapat di Water Park adalah gelongsor-gelongsor air seperti Sandy Beachfront Wave Pool, Boomerang, Water Speed Slides, Giant Tube Rides, Lazy River, Jumbo Shower, dan banyak lagi.

   Manakala di Eco Park pula menawarkan aktiviti lebih kepada alam semulajadi dan pembelajaran yang mempunyai kelainan yang tersendiri. Eco Park juga berperanan sebagai tempat perlindungan haiwan dari pelbagai species. Para pengunjung juga berpeluang melihat dan berinteraksi dengan lebih dekat bersama haiwan-haiwan jinak di Eco Park. Tarikan menarik lain yang terdapat di Eco Park adalah Skycycle, Nature Trail, Tropical Trek, Predator Park, Pet Park, dan banyak lagi. Kemudahan asas juga turut tersedia bagi keselesaan para pengunjung.

   Waktu Operasi 

   Taman Tema Bukit Merah Laketown Resort

   • Isnin, Rabu, Khamis : 11 am – 6 pm
   • Sabtu, Ahad, Cuti Sekolah & Umum : 10 am – 7 pm
   • Selasa : TUTUP Kecuali Cuti Sekolah & Umum

   Bayaran Tiket 

   Theme Park Combo (Water Park, Eco Park, Skycycle, & Paddle Bot/Kayak/Kanu

   • Dewasa – RM54
   • Kanak-kanak – RM40
   • Kanak-kanak ( < 90 cm) – PERCUMA

   Theme Park ( Water Park & Eco Park Sahaja)

   • Dewasa – RM48
   • Kanak-kanak – RM38
   • Kanak-kanak ( < 90 cm) – PERCUMA

   Eco Park ( Eco Park Sahaja)

   • Dewasa – RM20
   • Kanak-kanak – RM13
   • Kanak-kanak ( < 90 cm) – PERCUMA

   Skycycle 

   • Dewasa – RM6
   • Kanak-kanak – RM6

   Special Pass ( Warga Emas & OKU)

   • RM10

   14. Port Weld @ Kuala Sepetang

   Tempat Menarik di Perak : Port Weld Kuala Sepetang

   Kuala Sepetang adalah sebuah bandar pesisir pantai yang terletak di Larut, Perak. Ia adalah perkampungan nelayan yang berkembang pesat dalam perusahaan pembiakan ikan dalam sangkar. Stesen kereta api Port Weld pula terletak di pusat bandar dan merupakan stesen keretapi pertama di Semenanjung Malaysia. Antara aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Kuala Sepetang adalah melawat hutan paya bakau Matang. Difahamkan hutan paya bakau Matang mempunyai tarikan yang tersendiri kerana usianya yang dikatakan tertua di dunia. Ia juga mendapat pengiktirafan dunia kerana memiliki ekosistem yang masih terjaga.

   Selain itu , terdapat kilang arang kayu di Matang (Kuala Sepetang) yang terletak betul-betul di tengah-tengah hutan bakau. Anda juga berpeluang menyaksikan penorama indah cahaya kelip-kelip yang sangat sinonim dengan kawasan hutan paya bakau di waktu malam. Terdapat juga Santuari Burung Kuala Gula yang menempatkan kira-kira 48 species burung migrasi dan 118 species burung tempatan. Jika bernasib baik, anda mungkin dapat melihat kelibat ikan lumba-lumba species Humpback Indo- Pacific berenang-renang di muara sungai. Ia adalah salah satu daripada 2 species ikan lumba-lumba air tawardi dunia.


   15. Tasik Banding & Hutan Simpan Belum

   Tempat Menarik di Perak : Tasik Banding

   Bagi pencinta alam semulajadi dan aktiviti lasak, Tasik Banding dan Royal Belum yang terletak di sempadan negeri Kelantan dan Perak ini menawarkan pelbagai aktiviti menarik yang mesti anda cuba. Keindahan Hutan Simpan Belum yang masih terjaga menempatkan bermacam hidupan flora dan fauna serta khazanah-khazanah hutan yang berharga. Tasik Temenggor dan Pulau Banding terbentuk daripada limpahan air sewaktu pembinaan Empangan Temenggor dan terus menerus mendapat kunjungan para pelancong samada dari dalam mahupun luar negara. Ia juga merupakan tasik buatan manusia yang terbesar di negeri Perak.

   Antara aktiviti menarik yang terdapat di Tasik Banding & Royal Belum adalah merentasi hutan, mandi tasik, melawat perkampungan Orang Asli, memancing, mendaki bukit, meneroka Hutan Simpan Belum, dan banyak lagi. Anda juga berpeluang merasai keunikan menginap di Rumat Bot (Boat House) yang sangat menarik dan jarang terdapat lokasi percutian lain.

   Waktu Operasi 

   • Sepanjang Tahun

   Bayaran Tiket 

   • Bergantung Pada Pakej Yang Diambil

   Pakej Sewa Rumah Bot

   • Rumah Bot – RM2300 (Max 20 Orang)
   • Permit Seorang – RM15
   • Permit Kamera – RM5/Kamera
   • Permit Memancing – RM5/Joran

   16. Muzium Darul Ridzuan

   Sumber : travelmalaysia

   Tempat Menarik di Perak : Muzium Darul Ridzuan

   Bangunan Muzium Darul Ridzuan dibina pada tahun 1926 oleh Foo Choong Kit iaitu seorang pengusaha timah yang kaya sebagai tempat kediamannya bersama para pekerja. Pada tahun 1950 ia dijual kepada Kerajaan Perak yang menggunakan bangunan ini sebagai pusat pentadbiran Jabatan Kerja Raya. Bangunan ini akhirnya menjadi sebuah muzium pada tahun 1992 dan masih mengekalkan seni bina dan reka bentuk yang asal.

   Pengunjung juga berpeluang melihat dua buah kubu yang dibina sebagai tempat perlindungan daripada serangan udara yang masih kukuh sehingga sekarang. Selain itu, pengunjung juga dapat mengenali ramai tokoh-tokoh negara terutamanya individu penting yang berperanan dalam pentadbiran dan penubuhan negeri Perak. Muzium Darul Ridzuan ini terletak di Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab, Ipoh.

   Waktu Operasi 

   • 9.30 am – 5 pm (Setiap Hari)

   Bayaran Tiket 

   • PERCUMA

   17. Pulau Orang Utan

   Tempat Menarik di Perak : Orang Utan Island

   Salah satu tempat menarik di Perak yang mungkin anda terlepas pandang adalah Pulau Orang Utan yang terletak di Bukit Merah, Semanggol. Pulau ini merupakan sebahagian dari pusat Peranginan Laketown Bukit Merah yang turut memiliki taman air dan ekologi. Di sini, anda berpeluang melihat Orang Utan yang hidup di habitat yang hampir sama dengan suasana habitat asalnya seperti di dalam hutan.

   Selain itu, Pulau Orang Utan ini juga mempunyai keunikannya yang tersendiri dimana para pelancong diberi peluang untuk melihat sendiri aktiviti rutin kehidupan orang utan melalui terowong sangkar besi yang sepanjang 100 meter. Dengan keluasan kawasan sekitar 35 ekar, pulau ini dijadikan sebuat pusat perlindungan, pembiakan, pengekalan, penyelidikan dan pendidikan untuk Orang Utan. Untuk menuju ke sana, anda perlu menaiki bot di jeti dan perjalanan mengambil masa selama 15 minit. Perkhidmatan bot juga disediakan pada setiap 30 minit.

   Waktu Operasi 

   • 9 am – 6 pm (Setiap Hari)

   Bayaran Tiket 

   • Dewasa (18  Tahun Keatas) – RM30
   • Kanak-kanak (18 Tahun Kebawah) – RM18
   • Warga Emas (55 Tahun Keatas) – RM15
   • Pelajar – RM18
   • Pakej Keluarga – RM100 (2 Dewasa + 3 Kanak-kanak) & RM90 (2 Dewasa + 2 Kanak-kanak)

   18. Muzium Geologi

   Sumber : diarisiketambatu

   Tempat Menarik di Perak : Muzium Geologi

   Muzium Geologi ditubuhkan pada tahun 1957 dan merupakan sebahagian daripada kompleks Jabatan Mineral dan Geosains yang memainkan peranan penting sebagai pusat pembelajaran dan pendidikan geologi dan geosains di Malaysia. Ruang pameran Muzium ini terbahagi kepada tujuh zon iaitu Zon A hingga G dan setiap Zon mempunyai pameran yang berbeza seperti struktur dan ciri-ciri geologi bumi, sejarah bumi, pameran pelbagai spesimen geologi, kegunaan, perlombongan dan explorasi mineral, dan diakhiri dengan cerita bagaimana geologi dapat menyumbangkan kepada kekayaan dan kesejahteraan manusia.

   Selain itu, Muzium Geologi ini menjadi pusat pengumpulan koleksi unik pelbagai jenis fosil, batuan, mineral, batu permata berharga dan separa-berharga dari dalam dan luar negara. Ia turut mempamerkan beberapa sampel kasiterit (bijih timah) menarik yang ditemui dalam lombong timah di Lembah Kinta, Perak disamping diorama pelbagai kaedah melombong bijih timah yang kini kekal sebagai warisan negara. Muzium ini terletak di Jalan Sultan Azlan Shah, Ipoh.

   Waktu Operasi 

   • Isnin – Khamis : 9 am – 12.30 pm / 2 pm – 4.30 pm
   • Jumaat : 9 am – 12 pm / 3 pm – 4.30 pm
   • Sabtu, Ahad, Cuti Umum : TUTUP

   Bayaran Tiket 

   • PERCUMA

   19. Ladang Anggur Saloma

   Tempat Menarik di Perak : Ladang Anggur Saloma

   Sudah pasti ramai yang tidak menyangka bahawa di negara beriklim khatulistiwa juga mempunyai ladang anggur yang segar dan subur. Namun, ia terbukti dengan adanya Ladang Anggur Saloma yang terletak di Kampung Darat Jelutong, Lekir, Setiawan. Pengalaman berjalan di bawah gugusan anggur yang lebat pasti membuatkan sesiapa sahaja yang pertama kali melangkah masuk terpesona dan terpukau akan kesuburan anggur di ladang ini.

   Berkonsepkan petik, timbang dan bayar, pengunjung berpeluang memetik sendiri buah anggur yang telah matang di bawah pengawasan pekerja ladang. Kemanisan dan kerangupan buah anggur disini dianggap memiliki kelas tersendiri tambahan pula ianya segar dari ladang. Terdapat kira-kira 2,000 pokok anggur yang berlainan jenis antaranya Red Globe yang berasal dari China. Buah jenis ini sangat terkenal di dunia kerana memiliki buah yang besar, banyak, dan sangat manis. Ladang Anggur Saloma merupakan salah satu tempat menarik di Perak yang sesuai dikunjungi bersama keluarga.

   Waktu Operasi 

   • 9 am – 6 pm

   Bayaran Tiket 

   Jualan Buah Anggur

   • Buah Anggur Jenis Berbiji – RM25/KG
   • Buah Anggur Tiada Tidak Berbiji – RM30/KG

   Jualan Pokok Anggur

   • IAC (Berbiji) – RM25/Pokok
   • Isabella Madu (Berbiji) – RM25/Pokok
   • Alphonso Lavelle (Berbiji) – RM40/Pokok
   • Long White Malaga (Berbiji) – RM40/Pokok
   • Black Opal (Tidak Berbiji) – RM40/Pokok
   • Flame (Tidak Berbiji) – RM40/Pokok
   • Loose Perlette (Tidak Berbiji) – RM40/Pokok

   *Disini juga menjual benih dan buah tin segar. Untuk maklumat lanjut sila layari salomavineyard.


   20. Muzium Diraja Kuala Kangsar

   Sumber : asiame

   Tempat Menarik di Perak : Muzium Diraja Kuala Kangsar

   Bangunan muzium yang terletak di Istana Lama Bukit Chandan, Kuala Kangsar ini pada asalnya dibina sebagai sebuah istana pada tahun 1926. Ianya diperbuat sepenuhnya daripada kayu oleh tukang Melayu di atas perintah Duli Yang Teramat Mulia Sultan Iskandar Shah (1918-1938) yang memerlukan istana sementara kerana Istana Iskandariah masih dalam pembinaan.

   Bangunan Istana yang turut dikenali sebagai Istana Kenangan ini juga menpunyai keunikannya yang tersendiri di mana pembinaannya langsung tidak menggunakan paku besi. Reka bentuk bangunan ini juga kelihatan seperti sebilah pedang jika dilihat dari permandangan atas. Seni bina tradisional Melayu yang diterapkan pada bangunan ini adalah yang paling unik dan merupakan satu-satunya jenisnya di negara ini. Ukiran kayu halus dan tikar dinding tenunan meningkatkan keindahan dan keunikan bangunan kayu yang indah ini.

   Waktu Operasi 

   • 9.30 am – 5 pm

   Bayaran Tiket 

   • PERCUMA

   21. Teluk Senangin

   Sumber : tokmat

   Tempat Menarik di Perak : Teluk Senangin

   Teluk Senangin adalah sebuah lokasi percutian pantai yang popular di negeri Perak. Ia juga merupakan salah satu tempat menarik di Perak dan kawasan rekreasi yang sesuai dikunjungi bersama keluarga. Lokasi perkelahan ini terletak di Lumut iaitu hanya beberapa kilometer dari jeti untuk ke Pulau Pangkor. Permukaan kawasan Teluk Senangin yang landai dan lapang sangat sesuai untuk aktiviti riadah dan perkelahan disamping memiliki pantai yang jernih serta pasir yang halus.

   Disini juga turut menawarkan aktiviti sukan air seperti Banana Boat, berkayak, dan banyak lagi. Selain itu, dari segi tempat penginapan pula, terdapat banyak pilihan chalet dan hotel yang sangat selesa mengikut bajet para pengunjung.


   22. Spritzer EcoPark

   Tempat Menarik di Perak : Spritzer Ecopark

   Spritzer EcoPark yang terletak di Jalan Air Kuning, Taiping dibuka kepada orang ramai sebagai taman rekreasi kira-kira dua tahun yang lalu. Salah satu tarikan utama ekopark ini ialah padang golf mini 18 lubang di mana sesiapa sahaja boleh mencuba bermain golf dengan bayaran yang berpatutan. Antara tarikan lain yang terdapat di Spritzer EcoPark adalah laluan 216 langkah yang dibina menggunakan kayu landasan kereta api pertama yang bersejarah di Taiping.

   Selain itu, terdapat juga Granitic Column of Spritzer iaitu Cactus Rock yang merupakan batu prasejarah yang wujud dari 200 juta tahun yang lalu. Terdapat banyak tempat yang indah untuk sesi fotografi. Kawasan rehat turut disediakan bagi keselesaan para pengunjung. Pengunjung juga berpeluang mengambil bahagian dalam Spritzer Plant Guided Tour yang dijalankan dua kali sehari untuk melihat proses air mineral Spritzer dibotolkan.

   Waktu Operasi 

   • 9 am – 9 pm (Setiap Hari)

   Spritzer Plant Guide Tour

   • Isnin –  Jumaat : 11am & 3pm
   • Sabtu : 11am

   Bayaran Tiket 

   • PERCUMA

   23. Pantai Teluk Batik

   Sumber : flick

   Tempat Menarik di Perak : Pantai Teluk Batik

   Pantai Teluk Batik ialah salah satu tempat menarik di Perak dan merupakan lokasi percutian yang popular di Malaysia. Ia sering menjadi tumpuan para pengunjung kerana memiliki struktur permukaan yang landai dan mempunyai pantai yang bersih untuk aktiviti mandi manda. Disini juga sering menjadi lokasi perkelahan dan aktiviti perkhemahan pada setiap hujung minggu.

   Beberapa buah resort yang menawarkan harga berpatutan turut tersedia sebagai lokasi penginapan bagi pelancong yang ingin bermalam di pantai Teluk Batik. Pantai Teluk Batik terletak di Lumut yang terkenal sebagai pintu masuk untuk ke Pulau Pangkor. Pelbagai aktiviti menarik boleh dilakukan seperti memancing, melihat matahari terbenam, bermain sukan air, dan banyak lagi.


   24. Kelip-Kelip Kampung Dew

   Tempat Menarik di Perak : Kelip-kelip Kampung Dew

   Habitat kelip-kelip di Kampung Dew, Simpang Empat, Taiping telah dibangunkan sebagai lokasi eko-pelancongan yang menarik untuk dikunjungi. Pengunjung berpeluang menikmati keindahan cahaya kelip-kelip di pokok berembang di sepanjang 12 kilometer yang pasti menyeronokkan. Kawasan ini juga turut diwartakan sebagai Hutan Simpan Kelip-kelip.

   Para pelancong akan dibawa menaiki feri ke habitat kelip-kelip iaitu ke deretan pokok berembang di tepi Sungai Sepetang. Perjalanan akan mengambil masa selama 30 minit pergi dan balik. Setiap feri hanya dapat menampung 5 hingga 7 orang penumpang sahaja dalam satu masa. Pengalaman melihat kelip-kelip berterbangan di waktu malam pasti memberi kenangan buat anda.

   Waktu Operasi 

   • 8 am – 10 pm (Setiap Hari)

    Bayaran Tiket 

    • Sewaan Sebuah Feri – RM80

    25. Menara Condong Teluk Intan


    0 Comments

    Leave a Reply

    Avatar placeholder

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    error: Content is protected !!