Kelantan Darul Naim merupakan sebuah negeri yang unik dan menarik untuk anda kunjungi. Negeri yang sinonim dengan gelaran Cik Siti Wan Kembang dan Serambi Mekah ini mempunyai banyak tempat menarik termasuklah tempat membeli belah, percutian pantai, kepelbagaian makanan, air terjun, jeram, alam semula jadi, dan banyak lagi. Anda juga berpeluang mengenali dan mempelajari budaya masyarakat tempatan yang sangat unik dan mempunyai semangat perpaduan yang sangat tinggi. Salah satu keunikannya adalah setiap tutur kata dan komunikasi masyarakat setempat menggunakan loghat negeri sepenuhnya termasuklah masyarakat kaum Cina dan juga India. Bagi yang pertama kali ingin bercuti ke negeri Kelantan, terdapat beberapa tempat menarik yang disediakan dibawah sebagai rujukan dan bagi memudahkan perjalanan anda sepanjang percutian.

1. Pantai Irama

Sumber :teamwokyoh

Pantai Irama atau turut dikenali sebagai Melody Beach adalah salah satu pantai tercantik yang terdapat di negeri Kelantan. Ini kerana pantai ini mempunyai pesisir pantai yang luas dan landai serta dihiasi dengan deretan pohon rhu dan pokok kelapa. Lokasinya yang strategik menyebabkan pantai ini sering dikunjungi para pelancong dari dalam mahupun luar negeri. Selain itu, terdapat pelbagai kemudahan yang disediakan bagi keselesaan para pengunjung seperti medan selera, gerai makanan, tandas awam, bilik persalinan, taman permainan kanak-kanak, masjid, KFC dan banyak lagi.

Disini juga menjadi destinasi utama bagi masyarakat setempat untuk berkelah sambil bersantai di waktu petang. Pantai Irama ini juga sangat sesuai untuk aktiviti mandi manda kerana memiliki air pantai yang bersih dan tenang. Disamping itu, terdapat juga aktiviti-aktiviti lain yang boleh anda lakukan seperti berkelah, bermain layang-layang, bermain banana boat, dan sebagainya. Pantai Irama ini akan lebih meriah pada setiap hari Jumaat kerana terdapat pasar malam yang dibuka di kawasan berdekatan bermula pada jam 5 petang. Pantai ini terletak di Bachok kira-kira 35 minit perjalanan dari bandar Kota Bharu.


2. Pasar Siti Khadijah

Sumber :medic.usm

Pasar Siti Khadijah ini merupakan sebuah pasar ikonik dan terkenal di negeri Kelantan. Pada asalnya pasar ini dikenali sebagai Pasar Buluh Kubu. Disebabkan majoriti peniaga disini adalah kaum wanita, bekas Menteri Besar Kelantan iaitu Almarhum Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menukar nama kepada Pasar Siti Khadijah bagi memperingati isteri Nabi Muhammad SAW dan memberi penghormatan kepada kaum hawa.

Pasar ini sering menjadi tumpuan oleh golongan photographer untuk mengambil gambar yang unik dan vintage. Bangunan pasar ini terbahagi kepada 4 tingkat yang mana di tingkat paling bawah dikhususkan untuk menjual barangan basah dan juga sayur-sayuran. Manakala di tingkat 1 pula menjual barangan makanan kering seperti dodol, serunding, pelbagai jenis keropok, kuih-muih, dan sebagainya. Disini juga terletaknya kedai makan yang menyediakan makanan yang sangat menyelerakan. Selain itu, anda juga boleh membeli barangan harian dan juga pakaian di tingkat 3 & 4. Pasar ini terletak di Jalan Buluh Kubu, Kota Bharu.

Waktu Operasi

 • 6 am – 7 pm (Setiap Hari)
 • Ditutup sementara selama 15 minit setiap kali masuk waktu solat

3. Wakaf Che Yeh

Sumber : pantaipcbhomestay

Pasar Wakaf Che Yeh ini terletak di Jalan Kuala Krai kira-kira 4km dari bandar Kota Bharu. Ianya beroperasi sepanjang hari sebagai pasar borong di waktu pagi, pasar basah di waktu tengahari dan bertukar menjadi pasar malam dari petang hinggalah ke awal pagi. Pasar ini akan dipenuhi oleh para pengunjung pada setiap hujung minggu dan semasa cuti perayaan. Terdapat pelbagai barangan yang dijual disini termasuklah sayur-sayuran, buah-buahan, makanan, kain, pakaian, barangan terpakai dan banyak lagi.

Suasana bertukar menjadi meriah apabila malam menjelma. Kedengaran suara pekikan peniaga-peniaga yang mempromosi barangan masing-masing serta tawar menawar diantara pembeli dan peniaga. Wakaf Che Yeh ini juga merupakan salah satu tarikan utama pelancongan dan tempat menarik di Kelantan.

Waktu Operasi

 • 5 pm – 3 am (Setiap Hari)

4. Pasar Tani Terapung Pengkalan Datu

Sumber : rileklah

Pasar Tani Terapung ini merupakan salah satu lokasi perlancongan terbaru di negeri Kelantan. Ianya mula beroperasi pada November 2017 bagi menjana ekonomi baru untuk masyarakat setempat. Pasar ini juga turut dikenali sebagai Pasar Tani Pelancongan oleh para pengunjung. Antara barangan yang dijual disini adalah seperti kuih muih tradisional, nasi berlauk, hidupan laut yang segar hasil daripada tangkapan nelayan, dan banyak lagi.

Selain itu, terdapat jeti yang lengkap dengan meja makan bagi memudahkan urusan jual beli para pengunjung. Anda juga berpeluang menyaksikan persembahan seni budaya, menaiki River Cruise, dan melihat penternakan ikan sangkar yang terletak berdekatan pasar tani ini. Pasar Tani Terapung ini terletak di Pengkalan Datu, Sering kira-kira 10 km dari bandar Kota Bharu dan 7 km dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra Pengkalan Chepa.

Waktu Operasi

 • Setiap Hari Sabtu : 8 am – 2 pm

5. Pantai Cahaya Bulan

Pantai Cahaya Bulan atau lebih popular dengan nama PCB oleh masyarakat setempat adalah salah satu tempat menarik dan bersejarah di Kelantan. Dahulunya PCB atau nama asalnya Pantai Cinta Berahi ini merupakan tempat pendaratan askar Jepun ke Tanah Melayu untuk menyerang British pada tahun 1941. Pantai ini memiliki pesisiran pantai yang lebar dan panjang iaitu sejauh 1.2 km. Ia diserikan lagi dengan deretan pokok kelapa dan pohon rhu yang menjadi kawasan berteduh kepada para pengunjung. Antara kemudahan yang terdapat di PCB ini seperti tandas awam, gerai makan, chalet, hotel, kawasan perkhemahan, dan tempat riadah.

Selain itu, disini juga menjadi kawasan perkelahan yang sesuai dan menarik untuk seisi keluarga. Sambil bersantai melihat keindahan matahari terbenam, ada boleh menikmati makanan seperti jagung rebus dan colek yang sangat menyelerakan. Dengan tiupan angin pantai yang agak kuat, PCB ini sering dikunjung oleh para pelancong untuk bermain layang-layang. Pantai Cahaya Bulan ini terletak di Banggol, Kota Bharu.


6. Air Terjun Jelawang

Sumber :come2kelantan

Air Terjun Jelawang merupakan sebuah destinasi eko-pelancongan terkenal yang terletak di Taman Negara Gunung Stong, Dabong. Ia juga merupakan air terjun yang tertinggi di Malaysia dan juga Asia Tenggara iaitu setinggi 303 meter dari aras laut. Air terjun bertingkat ini sangat popular sebagai lokasi untuk mandi manda oleh para pengunjung kerana memiliki air yang jernih dan sejuk serta terdapat gelongsor batu yang semulajadi. Bagi penggemar aktiviti lasak pula, lokasi ini sangat sesuai untuk anda kerana perlu mendaki dan merentas hutan selama 2-3 jam untuk sampai ke destinasi.

Selain itu, terdapat tapak perkhemahan di Baha’s Camp untuk para pengunjung berhenti rehat dan bermalam setelah penat mendaki. Keesokan paginya, anda boleh menikmati panorama yang sangat indah dan cantik dari puncak air terjun tertinggi di Asia Tenggara ini. Kemudahan asas seperti surau, tandas , dan chalet juga turut disediakan. Antara tarikan dan aktiviti menarik yang terdapat di Air Terjun Jelawang ini adalah jungle trekking, meluncur air di gelongsor batu semulajadi, dan melihat pelbagai jenis flora dan fauna termasuklah bunga terbesar di dunia iaitu bunga Rafflesia, Orkid dan pokok Palma.

Waktu Operasi

 • Sepanjang Tahun
 • Waktu Hujan dan Musim Tengkujuh tidak Digalakkan

Bayaran Tiket

 • Tiket Masuk – RM2
 • Tiket Mendaki – RM5

7. Taman Rekreasi Gua Ikan

Sumber :flickr

Gua Ikan adalah sebuah gua batu kapur yang mempunyai stalataik yang sangat menarik. Lokasinya terletak di Kampung Slow Pak Long di dalam daerah Dabong, Kuala Krai iaitu 7km dari pekan Dabong dan 95 km dari bandar Kuala Krai. Bagi yang ingin menggunakan pengangkutan awam, hanya terdapat perkhidmatan teksi di kawasan ini dengan kadar bayaran RM60 dari bandar Kuala Krai ke Gua Ikan. Terdapat kemudahan seperti pondok rehat, gerai makan, tandas, surau, dan taman permainan kanak-kanak disediakan bagi keselesaan para pengunjung. Selain dapat melihat keindahan flora dan fauna, anda juga berpeluang melihat gua-gua didalam bukit batu kapur yang sangat menarik. Aktiviti menarik yang boleh dilakukan disini adalah seperti mandi-manda, berkelah dan juga beriadah bersama keluarga.


8. Taman Negara Kuala Koh

Sumber : holidaygogogo

Taman Negara Kuala Koh terletak di dalam jajahan Gua Musang yang melibatkan sempadan 3 buah negeri iaitu Kelantan, Pahang, dan juga Terengganu. Lokasinya berada diantara Hutan Simpan Lebir dan Hutan Simpan Bukit Hantu. Terdapat kepelbagaian kehidupan flora dan fauna serta ekosistem hutan hujan tropika yang menjadi aset semulajadi utama yang dimiliki oleh Taman Negara Kuala Koh. Antara aktiviti menarik yang boleh anda lakukan disini adalah memerhati lebih kurang 300 jenis burung yang berlainan species, merentas hutan, memancing di rangkaian sungai, menaiki titian kanopi, berkayak, berakit, berkhemah, sesi photografi, merntasi sungai menggunakan pelampung, dan banyak lagi.

Bagi kemudahan dan keselesaan para pelancong, pihak Jabatan Pelindungan Hidupan Liar dan Taman Negara teleh menyediakan kemudahan seperti restoran, asrama, chalet, tapak perkhemahan, bilik mesyuarat, pondok istirehat, surau, perkhidmatan bot, bilik interpretif dan kawasan parkir kenderaan yang mencukupi. Taman Negara Kuala Koh adalah sebuah pusat eko-pelancongan dan merupakan salah satu tempat menarik di Kelantan.


9. Lata Kertas

Sumber : integratedinfo

Lata Kertas merupakan taman rekreasi tempatan yang terletak di Dabong, Kuala Krai yang mana 12 km dari bandar Dabong dan 75 km dari bandar Gua Musang. Untuk sampai ke destinasi, anda boleh memandu sendiri dengan menggunakan jalan raya Jeli- Gua Musang atau menggunakan khidmat kereta tambang prebet sapu yang terdapat di Stesen Keretapi Dabong dengan kadar bayaran RM25 seorang.

Antara kemudahan yang terdapat di Lata Kertas ini seperti laluan pejalan kaki, surau, tandas awam, pondok rehat, dan juga sebuah kedai. Disini tidaklah memiliki air terjun yang tinggi tetapi kawasannya agak luas dan menarik. Ia juga sesuai sebagai lokasi perkelahan bersama keluarga dan rakan-rakan. Lata Kertas ini menjadi destinasi yang patut dikunjungi jika anda berada di dalam kawasan Dabong, Kuala Krai.


10. Lata Rek

Sumber : xwaliman

Salah satu tarikan rekreasi di Kuala Krai adalah Lata Rek yang juga merupakan salah satu tempat menarik di Kelantan. Perjalanan akan mengambil masa selama 30 minit untuk sampai ke destinasi dari bandar Kuala Krai. Kawasan ini sering dipenuhi para pengunjung dan penduduk tempatan untuk melakukan aktiviti riadah bersama keluarga seperti berkelah, mandi manda, dan juga bersantai.

Disebabkan airnya yang jernih dan cetek, ia sangat sesuai bagi semua golongan termasuklah kanak-kanak untuk aktiviti mandi manda. Keistimewaan di tempat rekreasi ini adalah terdapat hamparan batu yang menjadi laluan air terjun menyusuri di setiap celah batu sepanjang 200 meter. Ia memberikan permandangan yang sangat cantik dan indah kelihatan air seperti berlumba untuk sampai ke permukaan bawah. Dengan kawasan yang luas serta kelengkapan kemudahan asas yang tersedia akan memberikan keselesaan kepada setiap pengunjung.


11. Masjid Ar-Rahman

Sumber : rileklah

Sesuai dengan nama gelarannya Serambi Mekah, semestinya terdapat banyak tempat ibadah seperti surau dan masjid yang mempunyai keunikannya yang tersendiri. Salah sebuah masjid yang menjadi tarikan di Kelantan adalah Masjid Ar-Rahman yang terletak di Kampung Pulau Gajah, Pengkalan Chepa kira-kira 7 km dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra. Keunikan yang terdapat pada Masjid Ar-Rahman ini adalah dari segi reka bentuk dan seni binanya yang berkonsepkan kesenian Islam Melayu dan gabungan hiasan binaan daripada 4 buah negara iaitu Indonesia, Turki, Magribi, dan Yaman . Struktur bangunanya juga dibina berasaskan kayu cengal yang sangat kukuh.

Selain itu, masjid ini juga terletak di tanah paya bakau yang dikelilingi air kelihatan seolah-olah seperti berada di tengah pulau. Antara tarikan lain yang menarik di Masjid Ar-Rahman ini seperti 2 batang pokok tamar yang diimport dari Timur Tengah sebagai penyeri kawasan mimbar, 5 batang kayu besar menjadi tiang utama masjid juga melambangkan 5 Rukun Islam, batu berukiran ayat Al-Quran, beduk, dan banyak lagi.


12. Muzium Adat Istiadat @ Istana Jahar

Sumber : livingnomads

Seperti di negeri-negeri lain, negeri Kelantan juga mempunyai Muzium Adat Istiadat atau lebih dikenali sebagai Istana Jahar. Ianya terletak di Seksyen 7 bandar Kota Bharu. Kini, Istana Jahar yang berkeluasan 1822 meter persegi ini telah berfungsi sebagai Muzium Diraja Negeri Kelantan yang mempamerkan sejarah kesultanan negeri Kelantan dari zaman dahulu hinggalah kepada pemerintahan sultan Kelantan yang sekarang. Selain itu, Istana Jahar ini juga terletak bersebelahan dengan Istana Balai Besar dan Masjid Muhammadi yang juga merupakan salah satu tempat menarik di Kelantan.

Ukiran-ukiran dan seni bina pada bangunan istana ini juga masih kekal dalam reka bentuk asal yang mana berkonsepkan Melayu tradisional. Antara pameran yang terdapat di dalam Muzium Adat Istiadat ini terbahagi kepada beberapa buah galeri iaitu galeri peralatan senjata, pakaian tradisi, dan kepelbagaian adat termasuklah adat pertunangan, perkahwinan, berkhatan, pijak tanah, melenggang perut, adat naik buai dan banyak lagi.

Waktu Operasi

 • Jumaat – Rabu : 9 am – 4.30 pm
 • Khamis : 9 am – 3.30 pm

Bayaran Tiket

 • Dewasa – RM2
 • Kanak-kanak – RM1

13. Sungai Nenggiri

Sumber : gecnet

Sungai Nenggiri yang terletak kira-kira 30km dari bandar Gua Musang ini merupakan sebuah lokasi eko-pelancongan yang menawarkan aktiviti lipur seperti berkayak, berakit dan juga memancing. Sungai ini juga adalah rangkaian utama sistem saliran sungai di jajahan Gua Musang dan mempunyai lebih daripada 40 buah jeram. Anak sungai Nenggiri ini juga menjadi sistem perhubungan utama bagi masyarakat Orang Asli di kawasan pedalaman seperti di Pos Brooke, Pos Mering, dan Pos Pulat.

Antara aktivti menarik yang ditawarkan disini adalah seperti melawat tapak bersejarah zaman purba Gua Cha, mengenali gaya hidup dan budaya Orang Asli, berakit ke santuari ikan Kelah, berkelah, tracking, dan menaiki Nenggiri River Cruise yang sejauh 50 km. Lokasi ini sangat sesuai bagi pengunjung yang gemarkan aktiviti lasak dan pencinta alam semulajadi. Selain itu, kemudahan seperti papan tanda dalaman, surau, tandas, dan rumah rehat turut disediakan untuk keselesaan para pelancong. Di kawasan ini juga tiada perkhidmatan pengangkutan awam disediakan. Kebiasaannya pengangkutan termasuk bersama pakej yang diambil.


14. Pantai Bisikan Bayu

Sumber : eastasy

Sebuah pantai yang mempunyai daya tarikan yang tersendiri dimana terdapat pasir yang halus, permukaan yang landai dan juga berombak tenang. Pantai Bisikan Bayu ini juga turut dikenali sebagai Pantai Dalam Rhu oleh masyarakat tempatan dan merupakan pusat pelancongan terawal dibangunkan di dalam jajahan Pasir Puteh. Pantai yang terletak di Cherang Ruku, Semerak ini sering dikunjungi oleh para pelancong pada setiap hujung minggu untuk aktiviti mandi-manda, beriadah dan berkelah bersama keluarga. Anda juga berpeluang berkunjung ke Tok Bali yang terletak berhampiran Pantai Bisikan Bayu yang terkenal dengan makanan celup tepung, keropok lekor, dan makanan laut yang lazat dengan harga berpatutan.


15. Bazar Tok Guru

Sumber : BazarTokGuru

Lokasi membeli belah ini amat disukai oleh para pengunjung terutamanya bagi kaum wanita. Terdapat pelbagai jenis barangan yang dijual disini antaranya tekstil, kain sarung, batik, makanan kering, dan koleksi pakaian lelaki & wanita yang mempunyai pelbagai jenis pilihan dari segi warna, corak, dan fesyen. Reka bentuk bangunannya yang kelihatan seakan-akan sebuah masjid ini adalah ilham daripada reka bentuk masjid di Mekah dan Madinah yang berkonsepkan seni bina Islam sebagai contoh reka bentuk kubah dan pintu gerbangnya di ambil dari Masjid Nabawi.

Bazar Tok Guru juga merupakan bazar yang terbesar dan luas di Kelantan. Ia seolah-olah menjadi syurga membeli belah kepada para pembeli sama ada yang membeli secara runcit mahu pun secara borang. Selain terdapat ratusan kedai yang menarik, kemudahan asas seperti medan selera, kawasan parkir, lif, mesin ATM, surau, kaunter penerangan, dan juga perhentian pengangkutan awam turut disediakan bagi kemudahan pengunjung. Bazar Tok Guru ini terletak di Jalan Sultan Ibrahim, Kota Bharu bersebelahan Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu dan merupakan salah satu tempat menarik di Kelantan.

Waktu Operasi

 • Sabtu – Khamis : 9 am – 6 pm
 • Jumaat : TUTUP

16. Tasik Ketitir

Sumber :come2kelantan

Tasik Ketitir merupakan salah satu tempat menarik di Kelantan kerana mempunyai permandangan yang cantik dan suasana yang tenang. Ianya terletak di dalam kawasan bandar Gua Musang iaitu bersebelahan dengan Ibu Pejabat Polis Daerah Gua Musang. Tasik Ketitir juga adalah sebuah tasik yang dahulunya menjadi pusat untuk aktiviti perlombongan. Selepas melalui peredaran masa, Tasik Ketitir kini menjadi salah satu tempat riadah dan rekreasi bagi masyarakat setempat. Selain itu, tasik ini sering menjadi tumpuan para pengunjung untuk bersantai di waktu petang bersama keluarga di samping bersiar-siar menikmati permandangan yang indah dan udara yang segar.


17. Muzium Negeri Kelantan

Muzium Negeri Kelantan ini merupakan sebuah muzium yang ditubuhkan pada Ogos 1990 di sebuah bangunan batu yang sebelumnya beroperasi sebagai Majlis Perbandaran Kota Bharu. Bangunan muzium ini terletak di Jalan Hospital, Kota Bharu bersebelahan bulatan medan. Setelah bertukar menjadi sebuah muzium, bangunan ini telah dibaik pulih dengan menambah satu tingkat lagi dibahagian atas. Ruang pameran di muzium ini terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu galeri sejarah negeri Kelantan, galeri seni budaya negeri Kelantan, pameran peralatan permainan wayang kulit, rebana ubi, mak yong dan banyak lagi. Muzium Negeri Kelantan adalah salah satu tempat menarik di Kelantan yang perlu anda kunjungi.

Waktu Operasi

 • Sabtu – Khamis : 8.30 am – 4.45 pm
 • Jumaat : TUTUP

Bayaran Tiket

 • Dewasa – RM5
 • Kanak-kanak – RM3

18. Pantai Senok

Sumber : pantaisenok

Semestinya ramai yang mengidamkan percutian di Nami Island yang terletak di Korea Selatan kerana mempunyai permandangan yang sangat indah. Bagi yang tidak berkesempatan dan berkemampuan untuk ke sana, bolehlah berkunjung ke Pantai Senok yang terletak di Bachok yang berhampiran muara sungai Pengkalan Datu. Ia juga turut dikenali sebagai Nami Island Malaysia disebabkan lanskap deretan pepohon rhu disini kelihatan seakan-akan dengan permandangan di Nami Island.

Antara tarikan lain yang terdapat di Pantai Senok ini adalah deretan kedai makan yang menjual pelbagai makanan tempatan termasuklah keropok lekor, maggi ketam, maggi telur sotong, maggi tiram, makanan laut dan air kelapa. Disini juga terdapat lubuk memancing yang menjadi tarikan pelancong terutamanya kaki joran. Perkhidmatan chalet juga turut tersedia.


19. Tasik Pergau

Sumber : integratedinfo

Sebuah tasik buatan manusia yang terhasil daripada pembinaan empangan hidroelektrik di Pergau. Tasik Pergau merupakan sebuah destinasi eko-pelancongan yang kaya dengan hidupan semulajadi dan mempunyai banyak koleksi flora dan fauna yang menarik. Disebabkan kecantikan alam semulajadinya, Tasik Pergau telah berjaya menarik pelancong lebih 30,000 orang ke kawasan ini termasuklah pelancong dari Jepun, Eropah, Thailand dan juga Singapura. Suasananya yang aman dan damai sangat sesuai bagi sesiapa yang mencari ketenangan.

Anda juga berpeluang melakukan aktiviti memancing yang menawarkan pelbagai species ikan air tawar seperti talapia, toman, dan lampam. Difahamkan hutan Tasik Pergau ini adalah lebih tua daripada hutan Amazon yang terletak di Brazil. Suhu kawasan ini juga boleh mencecah 18 darjah celcius di waktu malam. Antara kemudahan yang disediakan seperti surau, chalet, khemah, hostel, dewan makan, dan bilik mandi. Bagi yang ingin menikmati keindahan alam semulajadi dengan lebih dekat, anda boleh menyertai aktiviti merentas hutan yang dianjurkan oleh resort Kesedar.

Bayaran Tiket

 • Chalet KESEDAR (Terapung) – RM70 Termasuk Tiket Menaiki Bot

20. Zon Bebas Cukai Rantau Panjang

Sumber : sini

Percutian ke Kelantan tidak akan lengkap jika tidak berkunjung ke Zon Bebas Cukai yang terletak di Jalan Hilir Pasar, Rantau Panjang. Tempat ini merupakan lokasi utama bagi para pengunjung untuk membeli belah pelbagai jenis barangan seperti pakaian, buah-buahan, makanan ringan, batik sarung, toto, perkakas dapur, periuk belanga, pinggan mangkuk, dan banyak lagi dengan harga yang lebih murah dan berpatutan berbanding harga pasaran luar.

Selain itu, disini juga terdapat pelbagai jenis barang perhiasan samada daripada produk tempatan mahupun produk negara jiran iaitu Thailand. Anda juga berpeluang menikmati makanan-makanan tradisioanal masyarakat Thailand yang sangat sedap dan menyelerakan. Difahamkan, pasar Rantau Panjang ini juga lebih besar dan luas berbanding pasar bebas cukai di Pengkalan Kubor dari segi luas kawasan dan jumlah kedai yang berniaga.

Waktu Operasi

 • 9 am – 8 pm (Setiap Hari)

21. Pantai Sri Tujoh

Sumber : mdtumpat

Pasti ramai yang tidak mengetahui tentang sejarah nama Pantai Seri Tujoh terhasil daripada pembentukan tujuh buah teluk. Dengan kecantikan pantai dan keindahan alam semulajadinya mampu memberikan ketenangan kepada sesiapa saja yang berkunjung. Sambil bersantai menikmati permandangan pantai, anda juga dapat melihat aktiviti rutin harian para nelayan menjala ikan di persisiran pantai. Selain itu, pantai ini juga sudah lama dikenali pelancong asing menerusi pertandingan wau peringkat antarabangsa pada satu ketika dahulu.

Disebabkan kedudukan pantai ini di kawasan teluk, ia memiliki pantai yang berombak tenang serta permukaan yang landai yang mana sangat sesuai untuk aktiviti riadah seperti mandi-manda, berkhemah, bola pantai, dan berkelah. Lebih menarik apabila anda dapat melihat kesibukan bot keluar masuk mencari rezeki dan akan berlabuh pada waktu senja. Kemudahan seperti asrama, chalet, taman permainan kanak-kanak, kedai makan, dewan serbaguna, dan masjid turut tersedia. Pantai Sri Tujoh ini terletak di Kampung Tujoh, Tumpat iaitu berada berhampiran sempadan Kelantan dan Thailand.


22. Masjid Kampung Laut

Sumber : .keywordbasket

Antara masjid yang sering dikunjungi para pelancong semasa bercuti di Kelantan adalah Masjid Kampung Laut. Ini kerana masjid ini memiliki tarikannya yang tersendiri iaitu merupakan masjid yang tertua di Malaysia dan juga Asia Tenggara. Ia dapat dilihat dari seni bina dan reka bentuk nya yang sangat unik yang mana struktur asas hanya terdapat empat tiang yang menyangga bumbung yang diperbuat daripada daun rumbia.

Malangnya disebabkan faktor keselamatankerana sering dilanda banjir kilat, masjid ini dipindahkan ke tempat yang lebih selamat iaitu di kawasan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya Nilam Puri pada 1968 dan telah melalui pembaik pulih dan naik taraf seperti penambahan paip air, tandas, dan elektrik. Walaupun sebahagian daripada bangunan masjid ini telah dihanyutkan banjir besar, namum majoriti struktur bangunannya masik kekal asli. Dengan senibina yang berasaskan kayu tanpa paku ini membuatkan masjid Kampung Laut sebagai salah satu tempat menarik di Kelantan yang perlu anda kunjungi.


23. Muzium Diraja Istana Batu

Sumber : airbnb

Istana Batu ini pada mulanya dibina oleh Sultan Ismail sebagai hadiah sebuah perkahwinan Sultan Yahya Petra dan Raja Perempuan Zainab II. Kesemua reka bentuk dan seni bina bangunan istana ini diilhamkan sendiri oleh Sultan Ismail. Selain itu, Istana Batu ini juga mempunyai banyak koleksi sejarah kerana ia menjadi tempat perkahwinan kerabat Diraja dan menjadi kediaman bagi kerabat yang berkunjung ke Kelantan.

Pada Julai 1991, bangunan istana ini telah dipinjamkan untuk dijadikan Muzium Diraja dan telah dirasmikan oleh Sultan Ismail bersempena hari ulang tahun Keputeraan Baginda yang ke-41. Muzium Diraja Istana Batu ini terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu bahagian dapur, ruang santapan, bilik peraduan dan bilik lukisan. Antara pameran yang boleh dilihat di muzium ini adalah seperti perabot, artifak, pakaian Diraja, koleksi gambar, dan banyak lagi. Muzium ini terletak di Jalan Tengku Puteri, Kota Bharu.

Waktu Operasi

 • Sabtu – Khamis : 8.30 am – 4.45 pm
 • Jumaat : TUTUP

Bayaran Tiket

 • Dewasa – RM1
 • Kanak-kanak – RM0.50

24. Pasar Besar Siti Aishah Jelawat

Sumber : jalanjalanpusingpusing

Pasar ini menjadi salah satu tempat menarik di Kelantan yang perlu anda kunjungi kerana ianya mempunyai tarikan yang tersendiri dimana terdapat pelbagai jenis jualan hasil pertanian penduduk setempat. Antaranya seperti sayur-sayuran, buah-buahan, ikan segar, rempah ratus, makanan ringan, kuih muih, makanan tradisional dan banyak lagi. Pasar Jelawat ini juga dikelilingi dengan bangunan lot kedai yang terdiri daripada bermacam kedai. Di bahagian tengah pasar ini pula menjadi tempat penjualan barangan tekstil termasuklah kain batik, sarung, dan juga telekung. Harga ditawarkan disini jauh lebih murah berbanding harga pasaran di bandar. Pasar Jelawat ini akan dipenuhi pengunjung pada setiap hari Jumaat dan juga pada musim-musim perayaan. Ianya merupakan salah satu pasar yang paling popular di jajahan Bachok.

Waktu Operasi

 • 6.30 am – 3 pm (Setiap Hari)

25. Pantai Tok Bali

Categories: Percutian Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *