Menara Taming Sari merupakan sebuah menara tinjau setinggi 110 meter yang terletak di Bandar HilirMelaka iaitu bersebelahan Dataran Pahlawan. Reka bentuk dan senibina menara ini diilhamkan berdasarkan reka bentuk keris lagenda Taming Sari yang pernah digunakan oleh Laksamana Hang Tuah pada suatu ketika dahulu mengikut sejarah.

Apa yang menarik, Menara Taming Sari ini juga merupakan sebuah Gyro Tower yang pertama di Malaysia. Jadi, sangatlah rugi jika anda tidak mencubanya ketika bercuti di Melaka. Waktu yang sesuai dan terbaik untuk anda menaiki Menara Taming Sari ini adalah pada waktu malam. Ini kerana anda dapat melihat keindahan Bandaraya Melaka beserta lampu-lampu neon yang berwarna-warni yang sangat cantik dan mempesonakan. Selain itu, lokasi percutian ini turut tersenarai sebagai salah satu tempat menarik di Melaka yang mesti anda kunjungi.

Menara-Taming-Sari-Melaka-2

Cara Menuju Ke Menara Taming Sari

Menara Taming Sari ini terletak di Jalan Merdeka Bandar Hilir hanya 3 minit berjalan kaki dari Kompleks Membeli-belah Mahkota Parade dan Dataran Pahlawan Megamall. Oleh kerana Bandar Hilir ini merupakan destinasi utama pelancongan di Melaka, terdapat beberapa lagi tempat menarik yang boleh anda kunjungi seperti Kota A’Famosa dan sebagainya.

 • Alamat : Menara Taming Sari, Jalan Merdeka, 75000 Melaka, Malaysia
 • Google Maps : KLIK
 • Hubungi : 06-2881100/ 06-2813366

Waktu Operasi 

 • Isnin – Jumaat : 10 am – 11 pm
 • Sabtu, Ahad, & Cuti Umum : 9 am – 11 pm
Menara-Taming-Sari-Melaka-4

Harga Tiket Menara Taming Sari

Pengunjung boleh mendapatkan tiket di kaunter tiket atau secara online di portal rasmi menara taming sari. Menariknya pemilik Mykad juga berpeluang mendapat potongan harga sehingga 50 % apabila menggunakan perkhidmatan ini. Untuk membeli tiket di dalam talian sila klik di sini.

Bayaran Tiket

Warganegara 

 • Dewasa – RM17
 • Kanak-kanak (12 Tahun Kebawah) – RM11
 • Warga Emas (55 Tahun Keatas) – RM9
 • OKU – RM8

Bukan Warganegara 

 • Dewasa – RM23
 • Kanak-kanak (12 Tahun Kebawah) – RM15
 • Warga Emas (55 Tahun Keatas) – RM18
Menara-Taming-Sari-Melaka-5

Aktiviti Menarik di Menara Taming Sari

Menara ini dibina menggunakan kepakaran Switzerland yang mana mampu mengangkut seramai 240 penumpang dalam tempoh sejam dan 66 orang dalam satu-satu masa. Satu sesi putaran akan mengambil masa kira-kira 7 minit. Selain itu, menara yang berbentuk keris ini akan berpusing perlahan-lahan 360 darjah secara berterusan bagi membolehkan anda menikmati permandangan sekitar Bandar Hilir dari atas.

Menara-Taming-Sari-Melaka-7

Sebaik sahaja sampai di puncak, pemandangan bandaraya Melaka yang mempesonakan terbentang luas sejauh mata memandang sehingga ke Selat Melaka yang jelas kelihatan terutamanya dalam cuaca baik. Panorama ini pasti memberi kepuasan yang menyeronokkan kepada setiap pengunjung.

Menara-Taming-Sari-Melaka-6

Anda juga dapat menikmati pemandangan lokasi-lokasi bersejarah di Melaka antaranya seperti Bukit St. Paul, Bangunan Memorial Kemerdekaan, Masjid Selat sampai ke replika kapal Flor De la Mar. Rancang perjalanan anda bagi menikmati percutian yang menggembirakan.

LOKASI PERCUTIAN SETERUSNYA : Ehsan Water Park, Negeri Sembilan