Menara Kuala Lumpur, yang juga dikenali sebagai Menara KL, merupakan salah satu mercu tanda yang paling terkenal di Malaysia. Menara ini adalah salah satu struktur tertinggi di dunia dan menjadi lambang kemajuan dan kemodenan negara Malaysia. Bangunan ikonik ini dibuka kepada umum pada 23 Julai 1996, dan merupakan struktur tertinggi di Malaysia pada ketika itu. Menara KL dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-4, iaitu Tun Dr. Mahathir bin Mohamad.

Sejak pembukaannya, menara ini telah menjadi tarikan utama bagi pelancong dari seluruh dunia. Ini kerana ia menawarkan pemandangan yang menakjubkan ke seluruh bandar Kuala Lumpur dan kawasan sekitarnya.

Menara Kuala Lumpur

Ketinggian menara ini adalah 421 meter (1,381 kaki) dari paras tanah hingga ke puncaknya. Reka bentuk menara ini direka oleh Kumpulan Senireka Sdn. Bhd. iaitu sebuah syarikat tempatan yang berkonsepkan seni bina Islam, Jerman, Perancis dan tempatan. Bentuknya yang tirus dan tinggi adalah keistimewaannya.

Bukan sahaja menjadi lambang kemajuan Malaysia dalam bidang arkitekture dan pembangunan moden, tetapi juga menjadi tempat yang penting dan tersenarai sebagai salah satu tempat menarik di Kuala Lumpur. Menara ini terdiri daripada 22 tingkat dengan 4 lif dan sebuah tangga dengan 2,058 anak tangga.

Menara Kuala Lumpur

Cara Menuju Ke Destinasi

Menara ini terletak di Jalan Puncak, dari Jalan P. Ramlee. Walaupun lokasinya agak sibuk di dalam kotaraya, terdapat beberapa cara yang boleh digunakan oleh para pengunjung untuk ke sini. 

 • Alamat : 2 Jalan Punchak, Off, Jalan P. Ramlee, 50250 Kuala Lumpur
 • Google Maps : KLIK

Waktu Operasi 

 • 9 am – 10 pm (Setiap Hari)
Menara Kuala Lumpur

Pengangkutan Awam Ke Manara KL

 1. Pengangkutan Awam:
  • Salah satu cara termudah adalah menggunakan pengangkutan awam. Anda boleh menaiki LRT (Laluan Rapi Transit) dan berhenti di stesen LRT KLCC atau LRT Dang Wangi.
  • Bagi monorel pula boleh turun di stesen Bukit Nanas.
  • Setelah tiba di stesen KLCC, anda akan menemui tanda-tanda yang akan membimbing anda ke arah Menara KL. Menara ini terletak berhampiran dengan KLCC, dan anda boleh berjalan kaki ke sana dalam masa beberapa minit.
 2. Teksi atau E-hailing:
  • Anda juga boleh menaiki teksi atau perkhidmatan e-hailing seperti Grab untuk ke Menara KL. Beritahu pemandu destinasi anda adalah Menara KL, dan mereka akan membawa anda ke sana.
 3. Bas Pelancongan:
  • Terdapat bas pelancongan yang menghubungkan pelbagai destinasi pelancongan di Kuala Lumpur. Anda boleh menyertai bas pelancongan yang menghantar pelawat ke Menara KL dari pelbagai kawasan di bandar ini.

Peta Ke Menara Kuala Lumpur

Harga Tiket Menara Kuala Lumpur

Menara Kuala Lumpur adalah lambang kemajuan Malaysia dan semestinya menjadi salah satu daripada tempat-tempat yang anda lawati apabila berada di Kuala Lumpur. 

Bayaran Tiket

Warganegara

 1. Observation Deck – Dewasa (RM30), Kanak – kanak (RM20)
 2. SkyDeck + Skybox – Dewasa (RM71), Kanak – kanak (RM37)

Pelancong Asing

 1. Observation Deck – Dewasa (RM60), Kanak – kanak (RM40)
 2. SkyDeck + Skybox – Dewasa (RM110), Kanak – kanak (RM65)

Voucher & Promosi Harga Tiket

Untuk menempah dan menyemak harga tiket secara online, anda boleh buat perbandingan di beberapa portal untuk mendapatkan harga tiket yang paling berpatutan. Antaranya seperti ;

 1. www.klook.com
 2. www.traveloka.com

Aktiviti Menarik di Menara Kuala Lumpur

Selain daripada pemandangan yang menakjubkan, menara KL juga mempunyai pelbagai fasiliti dan tarikan, termasuklah restoran-restoran mewah, pusat beli-belah, gelari seni dan pameran tentang sejarah dan pembinaan bangunan ikonik ini. Ia adalah destinasi yang popular di kalangan pelancong dan tempat yang sesuai untuk merakam kenangan indah di bandaraya Kuala Lumpur. Pengunjung juga berpeluang untuk menaiki lif berpusing yang membawa mereka ke atas menara, memberikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Tarikan utama di menara ini adalah skydeck dan skybox yang membolehkan para pengunjung menikmati pemandangan yang menakjubkan dari puncak menara. Skydeck adalah tingkat pemerhatian utama yang terletak pada ketinggian lebih daripada 370 meter (1,214 kaki). Di sini juga merupakan tempat yang sesuai untuk merakam gambar-gambar indah bandar raya dan menikmati landskap yang luas.

Manakala skybox pula menawarkan pengalaman yang lebih unik di Menara Kuala Lumpur. Ia adalah platform terbuka yang tergantung di luar menara pada ketinggian yang tinggi. Skybox ini membolehkan pengunjung merasai sensasi berdiri di atas langit dengan berlantaikan kaca. Pengunjung boleh melihat ke bawah dan menikmati pemandangan yang mendebarkan.

Tarikan lain yang berdekatan menara KL;

 • KL Forest Eco Park
 • Rumah Terbalik Kuala Lumpur
 • KL Tower Mini Zoo

Dengan semua keunikan dan kecantikan yang ditawarkannya, Menara Kuala Lumpur adalah salah satu destinasi wajib dikunjungi bagi sesiapa yang melawat Kuala Lumpur dan menyediakan peluang untuk merasai keajaiban bandar ini dalam segala kemegahannya. Rancang perjalanan anda bagi menikmati percutian yang menggembirakan.

LOKASI PERCUTIAN SETERUSNYA : Pusat Sains Negara, Kuala Lumpur

error: Content is protected !!